Pages

2010. április 14., szerda

Újabb csalásra figyelmeztetik a netezőket

Ma már majd minden háztartásban van internet, sokan azonban óvatlanul szörfölgetnek a hatalmas online tengeren.

Egyre többen keresnek otthonról végezhető internetes munka lehetőségeket, van aki szabadidejében szeretne kis mellékesre szert tenni, van aki ebben látja az utolsó lehetőséget, hogy jövedelmet szerezzen, van aki itt keresi a messiások kincsét.

Tény nagyon sokan, sokféle ajánlattal találkozunk és bizony sokszor nem olvassuk el kellő figyelemmel a feltételeket vagy éppen a fordítás nem megfelelő, és így bizony könnyen bele lehet futni csaló oldalakba, de még ha nem is csaló, de félreértelmezünk valamit....

A tapasztaltabbak tudják, hogy olyan programokhoz érdemes csatlakozni, aminek feltételeit előtte alaposan átnéztünk, vagy olyan személytől kaptuk az ajánlatot, akiben megbízunk. Még így is érhet kellemetlen meglepetés, de sokkal kisebb az esélye.

Az alábbi cikk sajnos nem említi milyen szolgáltatásról van szó, de mindenképpen érdemes odafigyelni és elkerülni az ilyen helyzeteket:


Figyelem! Csalók verik át a magyar internetezőket!
A német weboldalakon egyre nagyobb számban jelennek meg csalók, akiknek már magyar fogyasztók is áldozatul estek - hívja fel a figyelmet az Európai Fogyasztói Központ magyarországi szervezete.


A határokon átnyúló fogyasztóvédelemmel foglalkozó szervezet keddi közleménye szerint a panaszosok német weboldalakon regisztráltak, illetve vettek igénybe elektronikus szolgáltatást abban a hitben, hogy ezt ingyenesen teszik, mivel az árakra vonatkozó tájékoztatás nem volt egyértelmű a weboldalon.

A fogyasztók meglepetésére néhány héttel később a kereskedő postai úton kiszámlázott 12 vagy 24 havi szolgáltatási díjat 100-200 euró értékben, és súlyos jogi következményeket helyezett kilátásba nemfizetés esetére.

Berndt Krieger, Európai Fogyasztói Központ németországi szervezetének igazgatója azt tanácsolja a fogyasztóknak, hogy ne engedjenek az állítólagos behajtó cégek fenyegetőzésének és ne fizessék be a követelt díjakat. A csalók nagy nyomást tudnak gyakorolni áldozataikra, ám tapasztalat szerint üres fenyegetés az ügy bírói útra terelése. Több jogi akadálya van annak is, hogy a fogyasztókat bíróság elé vigyék.

A német igazgató szerint a magyar állampolgárok, a Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkező fogyasztók elleni követeléseiket a külföldi kereskedőknek magyar bíróság előtt kellene érvényesíteni, azonban 100-200 euró összeg esetében szinte teljesen valószínűtlen, hogy erre sor kerülne, nem is szólva az igények kétes megalapozottságáról.

Az Európai Fogyasztói Központ fokozott óvatosságot tanácsol arra az esetre is, ha az internetes honlapon ingyenes szolgáltatásért cserébe nevet és címet kérnek - írja közleményében az Európai Fogyasztói Központ magyarországi szervezete.
Forrás: nepszava.hu


Mindig figyeljünk oda milyen adatokat kérnek tőlünk, és ha kicsit is gyanúsnak találjuk, inkább lépjünk tovább, hagyjuk veszni a kecsegtető ajánlatot.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése